دوره دیپلم پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران

شیوه نامه و دستور العمل اجرایی دیپلم پژوهشی

فرآیند شرکت در دیپلم پژوهشی

 

 معرفی مراکز تحقیقاتی :

 

مقدمه :

دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان قدیمی­ترین دانشگاه علوم پزشکی کشور، همواره پیشگام نوآوری‌های آموزشی و پژوهشی در حیطه علوم پزشکی در ایران بوده است. روند پرشتاب دانش پزشکی در جهان و تعهد دانشگاه علوم پزشکی تهران به رسالت تبیین شده­ش در راستای تولید علم و تربیت نیروی انسانی کارآمد، همواره دانشگاه را بر آن داشته است تا در پی ایجاد ساختارها و برنامه‌های آموزشی پژوهشی جدید برای نیل به این رسالت باشد.

هدف :

دیپلم پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران (TUMS Research Diploma) گواهینامه‌ای است در زمینه پژوهش­های علوم پزشکی که دانشجویان[1] (به صورت موازی با تحصیل در رشته اصلی خود) و دانش­آموختگان[2] رشته‌های علوم پزشکی می­توانند در صورت به پایان رسانیدن موفقیت آمیز دوره مربوطه، آن را کسب کنند. دوره مزبور با هدف آموزش فراگیرانی[3] طراحی شده که علاوه بر دارا بودن دانش و نگرش مورد انتظار در رشته خود، با کسب مهارت­های پژوهشی بتوانند به عنوان نیروی کارآمد، به فعالیت پژوهشی بپردازند.

ماده 1- مشمولین: 

بند 1-1: تمامی دانشجویان و دانش ­آموختگان مقاطع دکترای حرفه‌ای، کارشناسی و تحصیلات تکمیلی (ارشد، دکتری تخصصی، دستیاری و ...) رشته ­های مختلف دانشگاه­های علوم پزشکی کشور که واجد شرایط مدنظر می­باشند، مشمول این آیین نامه هستند.

تبصره 1: دانشجویان مشغول به تحصیل، در صورت دارا بودن معیارهای مدنظر دوره مربوطه، می­توانند از ترم دوم آغاز دوره تحصیلی خود، در این دوره شرکت کنند.

تبصره 2: تحصیل در این دوره برای دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران رایگان می­باشد. در صورتی­که دوره دیپلم پژوهشی قبل یا همزمان با دانش ­آموختگی فراگیر تمام نشود، فراگیر موظف به پرداخت شهریه برای گذراندن ترم­ های تحصیلی باقی مانده می­ باشد.

تبصره 3: گذراندن دوره مذکور، برای تمامی دانش ­­آموختگان و نیز دانشجویان دیگر دانشگاه ­­های علوم پزشکی، مشمول هزینه (براساس نرخ مصوب پیشنهادی از طرف شورای عالی دیپلم پژوهشی) می­باشد.

ماده 2- نحوه انتخاب و جذب متقاضیان شرکت در دوره:

بند 1-2: معیار ورود به دوره، براساس امتیازی است که فراگیران از معدل، مدرک زبان انگلیسی، رزومه و مصاحبه حضوری کسب می‌کنند.

بند 2-2: مسئول دوره (استاد و متولی پیشنهاد دهنده دوره) پس از ارائه پیشنهاد راه ­اندازی دوره (که به مراحل آن در شیوه­ نامه اشاره شده است) می­تواند دوره مذکور را با نظارت مرکز رشد استعدادهای درخشان دانشگاه برگزار نماید. مسئول دوره موظف است دستورالعمل ارزشیابی مدارک و مصاحبه ­ها را تهیه کرده و شورای عالی دیپلم پژوهشی نیز مسئول تایید و تصویب آن خواهد بود.

ماده  3- بخش ­های دوره

این دوره شامل دو بخش واحدهای آموزشی (نظری و عملی) و پایان نامه تحقیقاتی است.

بند 1-3: بخش واحدهای آموزشی (نظری و عملی): فراگیران ملزم به گذراندن بین 8 تا 12 واحد درسی از پیش تعیین شده هستند. 

تبصره1: تعداد و نوع واحدها در شیوه ­نامه و دستورالعمل اجرایی برنامه که پیش ­تر به آن اشاره شده است، مشخص می­ شود.

تبصره 2: فراگیران می­ توانند هر یک از دروس تئوری را  به صورت معمول انتخاب و بگذرانند و یا در ابتدای ترم به صورت معرفی به استاد، در امتحان مربوطه شرکت کنند و چنانچه نمره قبولی را از آن درس نگیرند، موظف هستند آن درس را در همان ترم اخذ نمایند.

بند 2-3: بخش پایان­ نامه تحقیقاتی: این بخش شامل انجام یک پروژه تحقیقاتی معادل چهار واحد پایان­نامه است.

تبصره1: تصویب و نظارت بر اجرای پایان­نامه تحقیقاتی بر عهده شورای عالی دیپلم پژوهشی است.

تبصره2: تعداد فراگیرانی که به طور همزمان می­توانند پایان­ نامه خود را با یک استاد بگذرانند، در شیوه­نامه و دستورالعمل اجرایی برنامه مشخص می­شود و شورای عالی دیپلم پژوهشی مسئول تایید و تصویب این شیوه­نامه و دستورالعمل اجرایی خواهد بود.

تبصره 3: جهت فارغ التحصیل شدن، فراگیر موظف است از پایان نامه تحقیقاتی خود دفاع نماید.

ماده 4- اعضای هیات علمی همکار برنامه

بند 1-4:  کلیه اعضای هیات علمی آموزشی و پژوهشی دانشگاه با حداقل مرتبه استادیاری که در سال گذشته حداقل یک مقاله ISI یا Medline  به عنوان نویسنده اول یا مسئول، منتشر کرده باشند می توانند راهنمایی پایان­نامه دانشجویان را در این دوره به عهده گیرند.

تبصره 1: دانشجویان دانشگاه­های علوم پزشکی (غیر از دانشگاه علوم پزشکی تهران) که در حال گذراندن واحد پایان­نامه مقطع تحصیلی خود در دانشگاه مبدا می­باشند، در صورت صلاحدید مسئول دوره   ­ می توانند با استاد راهنمای خود در دانشگاه مبدا به همراه استاد راهنمای دوم منتخب از دوره دیپلم پژوهشی مدنظر، واحد پروژه دیپلم پژوهشی را اخذ کنند.

تبصره 2: در صورت مخالفت مسئول دوره با پذیرش استاد راهنما از دانشگاه محل تحصیل دانشجو، فراگیر بایستی پایان ­نامه خود را با اساتید معرفی شده از طرف دوره مذکور اخذ نماید.

تبصره 3: عنوان پایان­نامه دانشجو در دانشگاه مبدا بایستی مورد پذیرش مسئول دوره دیپلم پژوهشی و در راستای عنوان و اهداف دوره مذکور باشد.

بند 2-4: فعالیت‌های آموزشی اعضای هیات علمی در این برنامه از جمله راهنمایی پایان نامه، مشمول آیین‌نامه جاری ترفیع و ارتقای اعضای هیات علمی خواهد بود و بر اساس آیین ­نامه مربوطه قابل محاسبه می­باشد.

ماده 5 - طول دوره

بند 1-5: طول دوره حداکثر دو سال است و فراگیر باید پیش از پایان دوره دوساله از پایان­نامه خود دفاع نماید.

تبصره 1: طول دوره به پیشنهاد استاد راهنمای پایان نامه و تایید شورای عالی، به شرط آنکه پیش از پایان دوره تحصیلی اصلی به پایان رسد، حداکثر تا یکسال دیگر قابل تمدید است و در صورتی­که دانشجو از مقطع تحصیلی خود دانش­آموخته شود، بایستی هزینه بپردازد.

ماده 6 - گواهینامه

در انتهای دوره و بعد از انجام کلیه بخش­های تئوری و عملی و اخذ پذیرش برای انتشار مقاله، به فراگیرانی که برنامه را با موفقیت سپری کرده باشند، گواهی نامه مربوطه از طرف دانشگاه و با امضای معاونین پژوهشی و آموزشی دانشگاه اعطا می‌شود.

ماده7- متولی اجرای برنامه

بند 1-7:  متولی اجرای این برنامه، مرکز رشد استعدادهای دانشگاه علوم پزشکی تهران زیر نظر شورای عالی دیپلم پژوهشی دانشگاه است و تصویب شیوه نامه و دستورالعمل­های مربوط به اجرای این آیین نامه و هر گونه تغییر و اصلاح آن بر عهده این شورا خواهد بود.

بند 2-7: اعضای شورای عالی دیپلم پژوهشی با حکم رئیس دانشگاه به مدت سه سال منصوب می­شوند و عبارتند از:

  • معاون پژوهشی دانشگاه (رییس شورا)
  • معاون آموزشی دانشگاه 
  • رییس مرکز رشد استعدادهای درخشان (دبیر شورا)
  • رییس مرکز توسعه آموزش دانشگاه
  • سرپرست مرکز پژوهش­های علمی دانشجویان
  • سه الی پنج نفر از معاونین پژوهشی مراکز تحقیقاتی به انتخاب رییس شورا
  • سه الی پنج نفر عضو حقیقی به انتخاب رییس شورا

بند 3-7: شورا می ­تواند بخشی از وظایف خود را به کمیته­های علمی و اجرایی یا واحدهای اجرایی مرتبط تفویض نماید.

 

ماده 8- تغییر و اصلاح آیین نامه

شورای عالی دیپلم پژوهشی می­ تواند پیشنهادات خود را برای تغییر و اصلاح این آیین نامه هر دو سال یکبار، به شورای دانشگاه ارایه نماید.

تبصره 1: تدوین و تصویب شیوه­ نامه اجرایی، برعهده شورای­ عالی دیپلم پژوهشی می­باشد.

[1] فردی ­که در حال تحصیل در یکی از مقاطع تحصیلی رشته ­های علوم پزشکی می ­باشد.

[2] فردی که از یکی از مقاطع رشته­ های علوم پزشکی، دانش آموخته شده باشد.

[3] دانش ­آموختگان و دانشجویان رشته ­های علوم پزشکی در حال تحصیل در دوره دیپلم پژوهشی

 

 

 

  • تاریخ انتشار : 1401/04/22 - 19:01
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 217
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

برگزاری وبینار معرفی دوره دیپلم پژوهشی

وبینار "معرفی دوره دیپلم پژوهشی" در روز چهارشنبه 22 تیر ماه ۱۴۰۱ از ساعت 9 الی 10:30 ‌ در بستر اسکای روم برگزار شد.

در این نشست که به میزبانی معاونت تحقیقات و فناوری و مرکز رشد استعداهای درخشان دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد، از مرکز استعدادهای درخشان آقای دکتر نوری زاده، قائم مقام مرکز، خانم دکتر کرباسی معاون آموزشی و عضو هیات علمی مرکز و خانم مشایخی کارشناس مسوول دیپلم پژوهشی و نیز مدعوین مراکز تحقیقاتی دانشگاه حضور داشتند.

در ابتدا خانم دکتر کرباسی ضمن تبریک عید سعید قربان و خوش‌آمدگویی به حاضرین در نشست، به معرفی موضوع و سخنران جلسه پرداخت سپس از دکتر نوری زاده دعوت کرد تا به ارائه مطالب خود بپردازد.

در ادامه جلسه، دکتر نوری زاده به تاریخچه دیپلم پژوهشی و نحوه اجرای آن اشاره کرده و تغییراتی که در این روند صورت گرفته را بیان نمود و خاطرنشان کرد در حال حاضر اولین دوره ماژولار واحدهای پژوهشی پایه به دانشجویان علاقه­مند که موفق به ثبت­نام شده­اند در حال برگزاری است. وی گفت :  دیپلم پژوهشی توسط مرکز رشد استعدادهای درخشان و مرکز پژوهشهای علمی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران، طراحی و پس از تصویب آیین نامه آن در شورای دانشگاه در سال 1389، اجرا  گردیــده است. این دوره درسی که منتج به اخذ گواهی­نامه معتبر دیپلم پژوهشی (با امضای معاونین آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران) می­شود، بـا تاکیـد بـر اصولـی چـون افزایش دانش و مهارت های پژوهشی دانشجویان طراحی شده است. این دوره شامل دو بخش واحدهای عمومی آموزش پژوهش (دوره ماژولار یا پیش دیپلم پژوهشی)و واحدهای تخصصی و پایان‌نامه (دوره رسمی دیپلم پژوهشی) است. در بخش واحدهای عمومی آموزش پژوهش (ماژولار)، 6 واحد درسی مهارتهای پایه پژوهش ارایه می شود. فراگیرانی که دوره ماژولار را با موفقیت به اتمام برسانند، می توانند برای ورورد به دوره رسمی دیپلم پژوهشی، اقدام نمایند. ثبت نام دوره رسمی دیپلم پژوهشی دو بار در سال و در ابتدای نیمسال تحصیلی انجام می شود.

فراگیران می­توانند هر یک از دروس عمومی ماژولار را به‌صورت تک‌درس و یا هم‌زمان انتخاب کرده و در پایان هر درس، در صورت کسب نمره 12،  گواهینامه آن درس را دریافت ­کنند. (در این گواهینامه که با امضای معاونین آموزشی و پژوهشی دانشگاه صادر می شود، به عنوان درس، مهارتهای آموخته شده و نمره کسب شده در ارزشیابی اشاره شده، اما عبارت دیپلم پژوهشی ذکر نمی­شود). هر یک از دروس دوره ماژولار، در طول سال و با برنامه های  زمانی متنوع ( فوق فشرده، فوق فشرده، عادی) ارایه می­شود.

فراگیرانی که گواهینامه همه 6 واحد دوره پیش دیپلم پژوهشی (ماژولار) را با نمره قبولی حداقل  14 در دست داشته باشند، (اعتبار گواهینامه دروس دوره ماژولار برای شرکت در دروه رسمی دیپلم پژوهشی، دو سال است) می­توانند از بین دوره های تخصصی (پایان نامه های تخصصی ویژه دیپلم پژوهشی، ارایه شده توسط مراکز تحقیقاتی و اساتید) که توسط مرکز استعدادهای درخشان در ابتدای هر نیم سال تحصیلی منتشر می شود، دوره مورد نظر را انتخاب کرده، برای شرکت در آن پیش ثبت نام کنند. انتخاب نهایی برای هر یک از دوره های تخصصی، توسط مرکز تحقیقاتی یا استاد مربوطه صورت می گیرد و پذیرفته شدگان، پس از ثبت نام در سامانه سیپاد و دریافت شماره دانشجویی دیپلم پژوهشی، به عنوان دانشجوی رسمی دیپلم، شروع به تحصیل خواهد کرد. در این دوره دانشجویان موظف به گذراندن 2 الی 6 واحد تخصصی، (بنا بر تعریف متولی هر دوره)  از بین واحد اجباری انتخابی و واحدهای اختیاری (ماده دو شیوه نامه و دستور العمل اجرایی ) و 4 واحد پایان نامه می باشد.

ارائه گواهینامه دیپلم پژوهشی منوط به گذراندن واحدهای تخصصی و  دفاع از پایان‌نامه است.       

همچنین، دکتر کرباسی توضیحاتی در ارتباط با پایان­نامه دیپلم و اطلاعات مورد نیاز که مراکز تحقیقاتی جهت راه­اندازی دوره بایستی به مرکز رشد استعداهای درخشان ارائه نمایند، ارائه نمود. پس از بیان توضیحات، پرسش­ها و دغدغه­های حاضرین مورد بررسی قرار گرفته و پاسخ داده شد. سپس، از مراکز تحقیقاتی علاقه مند نسبت به برگزاری دوره تخصصی دیپلم پژوهشی دعوت کردند که درخواست­های خود را برای مرکز استعدادهای درخشان ارسال کنند.

 

 

  • گروه خبری : دیپلم پژوهشی
  • کد خبر : 215558
کلمات کلیدی
مریم حیدری
تهیه کننده:

مریم حیدری

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه