معرفی مرکز پژوهش های علمی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران

 

مرکز پژوهشهای علمی دانشجویان، به یاری و همت بزرگانی چون دکتر مرتضی نقوی، دکتر فرشید علاء الدینی، دکتر فرین کمانگر، دکتر بهنام صادقی و دکتر رامین مهرداد و به لطف همکاری دکتر جوادیان معاونت پژوهشی و مرحوم دکتر باستان حق ریاست وقت محترم دانشگاه علوم پزشکی تهران درسال ۱۳۷۲ شکل گرفت [ 1-3]. تأسیس مرکز پژوهشهای علمی دانشجویان به عنوان اولین مرکز تحقیقات دانشجویی [2] با محوریت دانشجویان علوم پزشکی، نقطه ی عطفی در شکل گیری مراکز تحقیقاتی دانشجویی در حوزه علوم پزشکی درسایر دانشگاه های علوم پزشکی کشور بود که با هدف تربیت دانشجوی پژوهشگر و افزایش توجه به موضوع تحقیقات شروع به کار نمود [ 1-3]. و همواره به دنبال ایجاد فرآیندهای متنوعی بوده تا دانشجویان برای انجام پژوهش تربیت گردند [4] . از ابتدای تأسیس مرکز پژوهش های علمی کارگاه های آموزشی منظم به عنوان ثابت ترین و قدیمی ترین روش تربیت پژوهشگر به شکلی با کیفیت برگزار شده است، به طوری که طبق تحلیل های تاریخی حداقل حدود 8400 جلسه کارگاه (42000 ساعت) در طی بیست سال گذشته در مرکز برگزار گردیده است. این کارگاه ها در حیطه های متنوع پژوهش علوم پزشکی شامل روش تحقیق، پروپوزال نویسی، مقاله نویسی و چگونگی چاپ مقاله در مجلات، روش های آنالیز آماری، رفرنس نویسی، مدیریت پروژه و مدیریت زمان برگزار شده است. علاوه بر کارگاه های تخصصی در زمینه پژوهش، این مرکز خصوصا در سال های اخیر اقدام به برگزاری کارگاه هایی نظیر خلاقیت ، اصول اولیه آداب اجتماعی و ارتباط موثر، فن سخنرانی و...کرده است. یکی دیگر از مؤثرترین فرآیندهای تربیت پژوهشگر روش تحصیل سریع پژوهش (RRE -Education Research Rapid) است که برای نخستین بار در مرکز پژوهشهای علمی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 386 1 به پیشنهاد سرپرست وقت مرکز دکتر پاسالار با موفقیت اجرا شد و نام خود را در تاریخ علم پزشکی به عنوان یکی از روشهای نوین تربیت پژوهشگر ثبت کرد که معرفی آن در ژورنال معتبر The Lancetبه چاپ رسیده است [5, 6].
همچنین بیش از 20 انجمن علمی و گروه مطالعاتی در مرکز پژوهشهای علمی دانشجویان به انجام فعالیتهای متمرکز علمی-پژوهشی میپردازند. از انجمن های فعال مرکز پژوهش ها از ابتدای تاسیس تا کنون می توان به انجمن لیزر پزشکی، انجمن سرطان، انجمن طب سنتی (که در ابتدا توسط دکتر رضاییزاده رئیس حال حاضر دانشکده طب سنتی و دکتر غضنفری راه اندازی شد)، انجمن انفورماتیک و کامپیوتر، انجمن  review systematic، انجمن علوم اعصاب و... اشاره کرد. نشریه علمی-پژوهشی پژودا نیز که از سال 383 1 فعالیت رسمی خود را آغاز نموده است، به گزارش مقالات و فعالیت های پژوهشی انجام شده در مرکز می پردازد . این فرآیندهای با کیفیت در شرایطی هدایت شدهاست که سهم تربیت پژوهشگر از نظر بودجههای پژوهشی کشور ما بسیار ناچیز بوده است. این متن، برای ثبت و مستندسازی تاریخ مرکز پژوهش های علمی دانشجویان فراهم گشته است تا راهگشای مسئولین، اساتید محترم، دانشجویان و همه ی اعضای مرکز باشد.


تأسیس مرکز پژوهشهای علمی دانشجویان 
مرکز پژوهش های علمی دانشجویان در سال ۱۳۷۲ درزمان ریاست وقت دانشگاه مرحوم دکتر باستان حق و معاون پژوهشی وقت دانشگاه دکتر احمد جوادیان تاسیس شد. از بزرگانی چون دکتر مرتضی نقوی، دکتر فرشید علاءالدینی، دکتر بهنام صادقی، دکتر فرین کمانگر، دکتر رامین مهرداد، دکتر اکبر فتوحی و ... به عنوان هسته اولیه در تشکیل مرکز پژوهش ها می توان نام برد .

طرح اولیه شکل گیری مرکز پژوهش ها به عنوان اولین مرکز تحقیقات دانشجویی به دنبال پروژه بزرگ طرح تحقيقاتی فشار خون مردم تهران به مدیریت دکتر مرتضی نقوی دانشجوی رشته پزشکی شکل گرفت. در این پروژه چند ساله که ازآن به عنوان یک پروژه تحقیقاتی عظیم دانشجویی میتوان نام برد در دو فاز و توسط جمعی عمدتًا از دانشجویان پزشکی ورودی ۶۵-۶۶ برگزار شد حدود
000.5 1
نفر از مردم تهران مورد مطالعه و بررسی وضعیت فشار خون قرار گرفتند [ 1, 2, 7]. از دیگر فعالان اجرایی این طرح دکتر سینا مرعشی، دکتر فرشید علاءالدینی و دکترآرش آریا، دکتررامین مهرداد را میتوان نام برد. به دنبال استقبال ریاست وقت دانشگاه مرحوم دکتر باستانحق و دکتر جوادیان و دکتر عارفی استاد کاردیولوژی از این پروژه، مرکز تحقیقات قلب و عروق، با تقریب کمی پس از
پایان فاز دوم پروژه فشار خون تأسیس گردید و دکتر عارفی ریاست این مرکز تحقیقات را عهده دار شد .پس از تاسیس مرکز تحقیقات دانشجویی قلب و عروق و در جهت گسترش تحقیقات دانشجویی در زمینه های مختلف و تربیت دانشجوی پژوهشگر، طرح وجود یک مرکز پژوهش های دانشجویی توسط جمعی از این دانشجویان پویا و محقق که در ابتدای متن نام آنان ذکر گردید، مطرح شدکه با مساعدت و استقبال هیئت رئیسه دانشگاه و همچنین دکتر جوادیان معاونت وقت پژوهشی از تشکیل این همراه شد و ساختمان اولیه مرکز پژوهش ها در طبقه دوم دانشکده پزشکی در کنار گروه بیوشیمی بالینی شکل گرفت [ 1,
 استاد چشم پزشکی که ازسال 370 1 تا 380 1 معاون پژوهشی دانشگاه بود، از ابتدای تأسیس مرکز پژوهش های علمی دانشجویان در سال ۷۲ تا سال ۷۵-۷۶ سرپرستی مرکز پژوهشهای علمی دانشجویان را عهدهدار بودند .گفتنی است در سال ۱۳۸۵ مرکز پژوهش های علمی دانشجویان با مرکز رشد استعدادهای درخشان که قبل از آن با نام کانون رشد اندیشه های پویا فعالیت میکرد ادغام گردید و هماکنون دکتر پروین پاسالار علاوه بر سرپرستی مرکز پژوهش های علمی دانشجویان عهده دار ریاست مرکز رشد استعدادهای درخشان نیز میباشند. این مرکز در سال ۹۰-۹۱ از فضای سابق خود در دانشکده پزشکی به ساختمانی در جنب سایت اصلی دانشگاه واقع در تقاطع خیابان وصال شیرازی-ایتالیا منتقل شد.

سرپرست های مرکز پژوهشهای علمی دانشجویان:
دکتر احمد جوادیان استاد چشم پزشکی که معاونت پژوهشی دانشگاه را عهدهدار بود، از ابتدای تأسیس مرکز در سال
۷۲ تا سال ۷۵-۷۶ سرپرست مرکز پژوهش های علمی دانشجویان بودند.
 دکتر سیدمرتضی کریمیان استاد فیزیولوژی که به مدت یک سال و نیم (375 1-377 1) سرپرستی مرکز را برعهده داشتند.
 دکتر رامین مهرداد استاد طبکار دانشکده پزشکی که از سال 377 1 تا سال 383 1 عهده دار سرپرستی مرکز بودند.
دکتر پروین پاسالار استاد و عضو هیئت علمی گروه بیوشیمی از سال 383 1 تاکنون سرپرستی مرکز پژوهشهای علمی دانشجویان را برعهده دارند .

دستگاه اجرایی مرکز پژوهشهای علمی دانشجویان:
دستگاه اجرایی مرکز پژوهشهای علمی دانشجویان در حال حاضر متشکل از یک شورای مرکزی کل، شورای اجرایی و شورای پژوهشی است که تمامًا توسط دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه اداره می گردد. در رأس شورای اجرایی دبیرکل مرکز به عنوان بالاترین مقام اجرایی اداره امور مرکز پژوهش ها را زیر نظر سرپرست مرکز عهده دار است. انتخاب دبیرکل مرکز بر اساس رأی گیری سالانه شورای مرکزی انجام میشود. تا کنون بیست و یک دبیر از سال 372 1 فعالیت کرده اند.
فهرست اسامی دبیران به ترتیب سال مسئولیت به شرح زیر است:
دکتر بهنام صادقی 993 1-995 1
دکتر سیدحسن طباطبائی نژاد 996 1
دکتر مهران حسینی 997 1
دکتر فرین کمانگر998 1
دکتر مصطفی شاهرضائی999 1
دکتر حسین مداد2000

  • لطفا در تنظیمات صفحه گروه های خبری را جهت نمایش انتخاب نمایید.
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه